Puolukka on supermarja, joka kasvaa pohjoisissa metsissä ja siinä on todella monipuolinen ravintosisältö. Suomessa puolukkaa on hyödynnetty jo vuosisatoja, ja sillä on arvokas merkitys ruokakulttuurissa. Lisäksi viime aikoina puolukkaa on tutkittu runsaasti myös sen ravitsemuksellisen merkityksen kannalta.

Suomalaisten terveys on kohentunut erityisesti viime vuosikymmenien aikana, mutta petrattavaa on edelleen liikunnan lisäämisessä ja ruokavalion monipuolisuudessa. Tämän artikkelin luettuasi haluat varmasti vetää jalkaasi vaikkapa Nike kengät ja suunnata lenkille, puolukkametsälle, tai mahdollisesti jopa molempiin.

Puolukka suojaa sairauksilta ja nopeuttaa palautumista

Mikäli elimistö saa liian vähän C-vitamiinia, tuntuu se helposti väsymyksenä ja näkyy ulkoisesti esimerkiksi mustelmina ja tummina silmänalusina. Puolukka on C-vitamiinipommi, joten pienetkin määrät auttavat helposti palauttamaan pieniä C-vitamiinin puutoksia elimistössä. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten se ei kerry elimistöön samalla tavoin kuin rasvaliukoiset vitamiinit. Sen saannista on siis liukoisuuden vuoksi huolehdittava päivittäin. Puolukka sisältää suuret määrät vitamiinia, joten jo pienillä annoksilla on helppo saada vitamiinin tarvetta täytettyä.

C-vitamiini nopeuttaa palautumista ja vähentää muun muassa flunssan oireita. Se auttaa myös esimerkiksi lihaksia toipumaan liikunnan jälkeisestä rasituksesta, joten puolukan avulla myös säännöllisempi liikkuminen, ja sitä kautta yleisterveys voi parantua. Monipuolisesti syövällä ja liikkuvalla ihmisellä on myös parempi vastustuskyky, joten tässä mielessä puolukan syöminen ennaltaehkäisevästi on hyödyksi, vaikka C-vitamiinin ei suoraan tiedetäkään vaikuttavan esimerkiksi flunssaa ehkäisevästi.

Puolukalla on soluterveyttä parantava, syöpää ehkäisevä vaikutus

Puolukka sisältää myös runsaasti polyfenoleja, joihin kuuluvat muun muassa antosyaanit. Nämä yhdisteet vaikuttavat erityisesti soluterveyteen ja muun muassa vähentävät soluissa aineenvaihdunnan sivutuotteena syntyvien happiradikaalien vaikutusta. Happiradikaalit voivat muun muassa aiheuttaa DNA-mutaatioita vauroittamalla ketjun rakennetta.

DNA-mutaatiot voivat johtaa häiriöön solun toiminnassa ja esimerkiksi jokin syöpään liitetty geeni voi alkaa toimia haitallisesti ja aktivoida syövän. Mutaatioita vähentämällä puolukka ehkäisee syöpää ja sillä saattaa olla merkitystä myös syöpähoidoissa; esimerkiksi Helsingin yliopistossa on tutkimusten avulla todettu puolukan vähentäneen kahden aggressiivisen syöpäsolulinjan lisääntymistä. Tämän lisäksi puolukalla on vaikutusta erilaisiin bakteereihin erityisesti suun alueella.

Puolukka alentaa verenpainetta

Yksi suomalaisten ja länsimaalaisten kansantaudeista on sydän- ja verisuonisairaudet ja erityisesti korkea verenpaine. Verenpaine rasittaa valtimoita, ja nostaa pidemmällä aikavälillä aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja erilaisten neurologisten sairauksien, kuten Alzheimerin riskiä. Kyseessä on todellinen hiljainen tappaja, sillä ilman säännöllistä verenpaineen mittaamista, ei korkeaa verenpainetta oikeastaan voi havaita.

Puolukan vaikutuksia on tutkittu viimeaikoina erityisesti rasva-aineenvaihdunnan ja verenpaineen kohdalla. Kokeellisessa tutkimuksessa saatiin tulos, jonka mukaan puolukasta valmistettu puolukkamehu alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa korkean verenpaineen seurauksena rasittuneiden verisuonten toiminnan normaalille tasolle. Rasittuneissa valtimoissa ilmenee usein matala-asteiseen tulehdukseen viittaavia geenejä, joita puolukkamehun nauttimisella saatiin tutkimuksessa myös vähenemään. Lääkityksen ohella kyseessä on siis erinomainen lisä tukemaan tervettä elämäntapaa.

Puolukka on supermarja

Vaikka puolukka on kuulunut suomalaisten ruokakulttuuriin jo pitkään, on sen vaikutuksia alettu huomaamaan vasta nyt. Kyseessä on kuitenkin todellinen ravinnepommi, jolla on potentiaalia toimia luonnon omana lääkkeenä ja osana terveellistä ruokavaliota. Suomen metsissä kasvava puolukka on lisäksi herkullisen makuinen ja soveltuu ainesosaksi moneen eri ruokaan osana niin pääruokia kuin jälkiruokiakin.