Japanilaisen keittiön suosio on viime vuosina noussut erityisesti sushin suosion myötä. Monille japanilainen keittiö aarteineen on kuitenkin jäänyt hieman vieraaksi, joten tutkitaan seuraavaksi minkälaisia ruoka-aineita japanilaiseen keittiöön kuuluu.

Sushi – himoittu kansallisruoka

Japanin ylpeys, eli kansallisruoka on tietysti edellä mainittu sushi. Sushi tarkoittaa taitavasti merileviin kiedottuja rullia, joiden täytteenä käytetään riisiä, kasviksia, sieniä, kalaa, munia ja mereneläviä. Sushia sanotaan länsimaissa terveellisemmäksi vaihtoehdoksi perinteiselle pizzalle, hampurilaisille ja sandwicheille. Suomalaiset terveysasiantuntijat kannustavat maistamaan erilaisilla resepteillä valmistettuja sushi-aterioita, kuten avokadolla ja tuorekurkulla täytettyjä susheja.

Perinteisesti sushia ei syödä suomalaisittain veistä ja

haarukkaa käyttäen, vaan tyylikkäästi tikkujen tai mukavasti sormien avulla. Suomessa sushia syödään myös kätevinä takeaway-annoksina, jotka ovat saatavilla myyntitiskillä valmiiksi pakattuihin annosrasioihin.

Japanissa sushilla on pitkät perinteet. Sushi oli alun perin mainio tapa säilyttää kalaa puristamalla se suola-riisiseoksessa painavan kiven alla viikkojen ajan. Loppujen lopuksi kivi poistettiin ja tilalle laitettiin kansi, jonka jälkeen sushiateria oli herkullisen valmista nautittavaksi!

Japanilainen aamiainen on päivän tärkein ateria

Aivan kuten Suomessa, myös Japanissa korostetaan oikein koostetun aamiaisen tärkeyttä. Japanilaiseen aamiaiseen kuuluu perinteisesti höyrytettyä riisiä yrteillä, sipulilla ja tofulla maustettuna. Aamiaiseen kuuluu myös herkullista misokeittoa, vihreää teetä ja kalaa. Minkälaista on herkullinen misokeitto? Oletko sinä vieraillut Japanissa tai maistanut koskaan tuota suussa sulavan herkullista misokeittoa?

  • Misokeitto

Misokeittoon kuuluva misotahna valmistetaan viljasta ja soijapavuista. Misotahna tuo keittoon sienistä tutun unamin maun ja antaa ruoalle tarvittavan suolan. Misokeittoon käytetään porkkanaa, siitakesieniä, purjoa, valkosipulinkynsiä ja vettä. Mausteeksi laitetaan ripaus merilevää, misotahnaa, kevätsipulinvartta ja soijakastiketta.

  • Ramenkeitto

Japanilainen aamiainen auttaa jaksamaan pitkän päivän koulussa ja työelämässä. Helposti valmistettava ja edullinen Ramenkeitto tehdään vehnänuudeleista, monenlaisista täytteistä ja tietenkin herkullisesta liemestä. Täytteeksi sopivat mainiosti erilaiset sipulit, kuivattu merilevä ja viipaloitu liha. Ramen on yksilöllinen pikaruoka, jota Japanissa tarjotaan erityisesti lounasaikana.

  • Okonomiyaki -pannukakku

Oletko milloinkaan saanut maistaa aitoa, japanilaista Okonomiyaki -pannukakkua? Kysymyksessä on todellinen herkkujen herkku, joka pitää sisällään nuudeleita, vihersipuleita, juustoa, kananmunaa, possua, valkosipulia ja hapatettua kimchiä. Puhutaan todella maistuvasta ja terveellisestä jälkiruoasta. Mikä on sinun suosikkisi japanilaisten ruokien laajasta valikoimasta?