Kesällä moni suomalainen on lomalla, ja ei ehkä ole halua ja aikaa laittaa ruokaa samalla tavalla, kuin muulloin arkena. Voi olla mukava syödä ulkona tai laittaa kotona jotain kesäruokaa, jota on suhteellisen helppo valmistaa, ja mikä silti maistuu hyvältä. Lue tästä artikkelista vinkkejämme kesän ruoanvalmistukseen siitä, millaisia herkkuja voit valmistaa grillissä. Entä, jos kesällä haluaa syödä hieman kevyemmin, mitä kesäisiä salaatteja voi valmistaa? Entä mitkä ovat kesän suosikkijälkiruoat? Kerromme vastauksen näihin kaikkiin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Grilliherkkuja

Suomalainen perinteisesti rakastaa grillausta, etenkin kesällä. On mukava katsella makkaran tai mehevän pihvin paistumista grillissä. Nykyisin löytyy jo monenlaisia grillejä, verrattuna vielä parinkymmenen vuoden taakse jolloin oli tarjolla ainoastaan hiiligrillejä, joita toki löytyy vieläkin. Moni luottaakin tähän perinteiseen grillauksen muotoon, mutta nykyaikaisempi tapa on käyttää kaasugrilliä tai sähkögrilliä.

Mitä grillissä sitten voi paistaa? Moni suosii nykyisin kanaruokia, sillä ne ovat hieman kevyempiä kuin muut liharuoat. Voi grillata esimerkiksi kanavartaita, jotka ovat nykyisin hyvin suosittuja. Sitten voi laittaa grilliin vaikkapa kanapihvejä, jotka paistuvat käden käänteessä. Toki monet haluavat silti grillata possunpihvejäkin, ja niitä suosivat etenkin iäkkäämmät grillaajat. Makkara on myös kestosuosikki, jota paistuu tuhansissa grilleissä ympäri Suomea. Nykyisin löytyy monia eri vaihtoehtoja, joissa on eri lihapitoisuuksia. Jos siis haluat grilliisi hieman parempaa makkaraa, voit valita tuotteen, jonka lihapitoisuus on vaikkapa 70%. Se on myös hieman kalliimpaa, mutta maistuu varmasti myös hyvältä. Jos taas on tarkoitus saada nopeaa grilliruokaa, eikä ole mikään erityinen juhlan aihe, voit valita grillattavaksi tavallista hiillosmakkaraa, jonka lihapitoisuus voi olla paljonkin alhaisempi.

Grillissä voi toki laittaa paljon muutakin, kuin vain lihaa. Monet tykkäävät grillata kasviksia tai maissia, jolle grillin lämpö antaa mukavan maun. Lisäksi voi ostaa kaupasta isoja herkkusieniä, täyttää ne tuorejuustolla ja laittaa grilliin paistumaan. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, sillä grillissä voi laittaa lähes mitä tahansa.

Jos haluaa rakentaa itselleen kunnon grillipaikan omalle pihalleen, voi olla hyvä käydä katsomassa kellfri sivustoa ja tilata itselleen oikeanlaiset rakennustarvikkeet.

Kesän salaatteja

Moni haluaa kesäisin syödä hieman kevyemmin, joten salaatti voi olla hyvä vaihtoehto. Kesällä salaatin raaka-aineet ovat myös suhteellisen edullisia, joten senkin puolesta salaatti on hyvää kesäruokaa. Salaattia on myös helppo tuunata monilla kesän herkuilla, joita talvisaikaan ei ole saatavilla. Voi ostaa esimerkiksi kotimaisia mansikoita ja pilkkoa niitä salaatin joukkoon. Näin saat mukavaa makeutta perinteiseen salattiin. Lisäksi salaattiin sopivat monenlaiset melonit, muun muassa tavallinen vesimeloni, hunajameloni tai cantaloupemeloni. Näitä voi ostaa kaupasta palan ja pilkkoa suoraan salaatin joukkoon, helppoa ja raikasta, eikö totta! Myös perinteiset salaatin raaka-aineet, kuten jäävuorisalaatti, kurkku ja tomaatti ovat kesäisin edullisia.

Lisäksi monet haluavat kokeilla kesäisin laittaa yrttejä salaatin joukkoon, koska nekin ovat paljon halvempia kuin talvella. Salaatin sekaan voi heittää vaikkapa pinaattia, joka on oikea terveyspommi. Myös nokkonen on suosittu salaatin raaka-aine, kunhan vain ensin huolehtii oikeanlaisesta käsittelystä esimerkiksi uunissa.

Grillissä voi siis laittaa monenlaisia herkkuja, tärkeintä on että itse tykkää!