Vaihtelu virkistää ja tämä koskee myös ruokia, joten kun vanha ruokavalio alkaa kyllästyttämään, tai on aika vaihtaa turvallisempaan, tutustu näihin hauskoihin ruokiin, jotka saavat makunystyrät juhlimaan. Perinteinen ruokavalio, varsinkin terveellinen sellainen, voi muuttua nopeasti ennalta-arvattavaksi ja tylsäksi. Tämä korostuu joulun pyhien jälkeen, kun mielikuvat loputtomista kananrinnoista, ruskeasta riisistä ja parsakaalista, saa irvistämään. Ongelmaksi syntyy myös se, että mitä tylsemmältä ruokavalio tuntuu, sitä herkemmin siitä poiketaan vähemmän terveellisille reiteille. Eihän urheilukaan aina ole samaa, vaan vaihtelee päivittäin, viikoittain ja kausittain. Nyt onkin mainio aika tutustua uusiin ruokiin ja kokeilla, miltä muutos tuntuu!

Proteiinia pomppivasta lähteestä
Lähes jokainen urheilija ylistää proteiineja, sillä ilman niitä uusien lihasten kasvattaminen on mahdotonta. Tämän ei kuitenkaan tarvitse automaattisesti tarkoittaa kananrintaa. Jänis esimerkiksi on hyvä vaihtoehto kanalle ja se sisältää 22g proteiineja, sekä 6g, rasvoja, annoksella. Lihasta löytyy myös päivittäin tarvittava määrä B12 vitamiinia, joka ylläpitää ruuansulatusta ja hermoston toimintaa. Lisäksi jäniksestä löytyy seleeniä. Makuna se on kanaa huomattavasti vahvempi, mutta ei kuitenkaan riistan takaisin. Sen kasvattaminen lihaksi vie vähemmän tilaa, vettä ja ruokaa, kuin esimerkiksi possujen ja tämä säästää luontoa. Kasvattajat eivät yleisesti käytä myöskään antibiootteja kasvatuksessa ja liha on hyvin puhdasta.

Hiilihydraatteja idästä
Freekeh-vehnä on kotoisin Lähi-Idästä, jossa sitä on kasvatettu tuhansia vuosia. Samaan kastiin kuuluu myös toinen muinainen jyvä, eli quinoa, mikä saattaakin olla jo tuttu. Freekeh sisältää kuitenkin enemmän proteiinia ja tuplasti kuituja quinoaan verrattuna, joten se on yksi parhaimmista kasvipohjaisista ruoka-aineista. Tämä auttaa ylläpitämään päivittäistä kuiduntarvetta ja samalla saa verensokerin pysymään hyvällä tasolla päivän mittaan. Lisäksi vehnästä löytyy näkökykyä ylläpitäviä antioksidantteja!

Vihannesvoimaa
Kalette on kaalien ryhmään kuuluva kasvi ja se sisältää runsaasti ravintoaineita. Se on kuin minikaali ja siinä on pähkinäinen maku, mikä on vähemmän kitkerä kuin perinteisessä kaalissa tai ruusukaalissa. Kasvi sisältää arsenaalin antioksidantteja, ja ravintoaineita, kuten C-, ja K-vitamiineja.

Rasvat kuuluvat ruokavalioon
Hampunsiemeniä puristamalla tehty hamppuöljy omaa tuoreen, maanläheisen maun ja antaa runsaasti esimerkiksi Omega 3 -rasvahappoja. Lisäksi öljystä löytyy Omega 6 linolihappoa ja alfa-linoleenihappoa, joita ihmisen elimistö tarvitsee, mutta ei pysty itse tuottamaan. Happojen suhde on paljon parempi kuin useissa muissa öljyissä ja hamppuöljyn antioksidanttiset ominaisuudet voivat myös auttaa taistelemaan soluja vahingoittavia radikaaleja vastaan. Sitä voidaan käyttää perinteisten öljyjen tapaan ruuanlaitossa, tai sitä voidaan lisätä salaatteihin, dippiin, pestoon tai paahdettujen vihannesten päälle. Toisin kuin monet muut öljyt, se ei säily huoneenlämmössä avaamisen jälkeen, vaan vaatii säilytyksen jääkaapissa.