Kaloreiden lisäksi on tiedettävä makroista, mikroista, ruokailun ajoittamisesta, lisäravinteista ja ruokailun säännöllisyydestä, sillä ilman tätä tietämystä, ei oikeaa ruokavaliota löydetä!

Makrot
Makroihin kuuluvat proteiinin, hiilihydraatit ja rasvat. Jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä elimistön toiminnassa ja hyvän kunnon ylläpitämisessä. Tarvittava määrä riippuu jokaisesta yksilöllisesti ja tähän vaikuttaa aikaisempi ruokavalio, ikä, urheiluhistoria, päämäärät ja omat mieltymykset. Kaikkia makroja kuitenkin tarvitaan, jotta ruokavaliosta saadaan terveellinen.

Proteiini
Proteiini ei ole useille ihmisille prioriteetti, ennen kuin aletaan urheilemaan. Tämä on kuitenkin tärkeimpiä ravintoaineita, jos halutaan muuttaa kehoa terveemmäksi ja sen takia sen merkitys on korkealla. Lihasten kasvattamisen lisäksi se auttaa pudottamaan painoa, pitämällä nälän tunteen poissa ja vapauttamalla energiaa vähitellen, pitkin päivää. Jos proteiini määristä tai tarpeista ei ole vielä mitään tietoa, voidaan aloittaa nauttimalla päivittäin 1g proteiinia, jokaista painokiloa kohti.

Rasvat
Rasvoja tarvitaan, jotta solujen toiminta onnistuu, vitamiinit saadaan varastoitua ja hormonit toimivat kunnolla. Niitä ei siis kannata pelätä turhaan ja jokaisen elimistö vaatii rasvojen käyttämisen ruokavaliossa.

Hiilihydraatit
Hiilihydraateista aivot ja lihakset saavat suurimman osan energiasta. Suosituksia löytyy valtavat määrät, mutta mielessä tulee pitää urheilusuorituksen määrä ja laatu. Mitä aktiivisempia ollaan, sitä enemmän hiilihydraatteja tarvitaan. Jotta sekä suorituskyky, että palautuminen, onnistuu, tulee hiilihydraatteja nauttia ennen ja jälkeen treenin. Kannattaa myös suosia runsaskuituisia, hitaasti palavia hiilihydraatteja, jotta energiaa saadaan pitkälle päivään.

Mikrot
Mirkoilla tarkoitetaan vitamiinien ja mineraalien nauttimista oikeissa suhteissa. Kannattaa siis nauttia tarvittavat hedelmät ja vihannekset, vaikka tulosta ei heti näekään samalla tavalla, kuin vaikka kaloreiden kanssa. Vitamiinien ja mineraalien tehtävä on tukea elimistön toimintaa ja esimerkiksi liikkumista, hengittämistä, kasvamista, sekä immuniteettijärjestelmän toimintaa. Suoimalla ravinteikkaita makroja, saadaan usein päivittäiset mikro tarpeet täytettyä ja tarvittaessa voidaan mukaan lisätä vitamiinipillerit.

Ruokailun säännöllisyyden, sekä ajoittamisen ja ravintolisien merkitys on myös suuri, joten älä unohda tutustua niihin!