Avokado on vihreä väriltään ja yksi terveellisimmistä kasviksista. Se sisältää paljon energiaa, vaikka onkin kasvis. Lisäksi se sisältää runsaasti rasvaa. Avokadon rasva on kuitenkin pääosin tavallista terveellisempää eli niin sanottua tyydyttymätöntä rasvaa. Se parantaa esimerkiksi sydämen terveyttä.

Millaisia terveysvaikutuksia avokadolla on?

Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu avokadojen vähentävän sydänsairauksien riskiä. Edellytyksenä on, että avokadoja nautitaan tasaisesti yhtenä osana monipuolista ruokavaliota. Amerikkalaistutkimus, jonka tulokset on julkaistu ”American Heart Assosiation” -yhdistyksen artikkelissa, todettiin positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskien pienentämisessä. Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt nauttivat avokadon vuorokaudessa. Koehenkilöillä pieneni huono LDL-kolesteroliarvo. Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeää sydämen toiminnalle.

Sydämen terveyttä edistävien vaikutusten ohella avokado tarjoaa hyvän pohjan terveyttä edistävälle ruokavaliolle. Terveellisen rasvan ohella avokado sisältää myös K-, E-, B- ja C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Vitamiineja saa toki monista eri kasviksista, mutta niiden hyödyntäminen elimistössämme vaatii rasvaa. Muun muassa A-, D-, K- ja E-vitamiinit vaativat ruoansulatuksen yhteydessä rasvaa imeytyäkseen. Tämän vuoksi avokadon lisääminen salaattiin kannattaa: Se lähes kolminkertaistaa salaatin kasviksista saamiemme hivenaineiden imeytymisen.

Erään toisen tutkimuksen mukaan, jonka tulokset on julkaistu arvostetussa ”Nutrition Journal” ravintoon liittyvässä tiedejulkaisussa , avokadon todettiin edistävän painon hallintaa. Koehenkilöt söivät puolikkaan avokadon aina lounaan yhteydessä. Avokadon syönti lisäsi kylläisyyden tunnetta, joka vähensi koehenkilöiden välipalojen syöntiä. Välipalat ovat usein nopeasti ja helposti nautittavia naposteltavia ruokia sisältäen runsaasti energiaa. Vaikka avokado sisältää myös runsaasti energiaa, vähentää avokadon syönti niin sanottua napostelun tarvetta. Jos sinulla on tapana syödä pieniä epäterveellisiä välipaloja ja haluaisit päästä siitä tavasta eroon, ota avokado avuksesi. Se vähentää energiapitoisten välipalojen syömistä luonnollisesti.

Miten käyttää avokadoa päivittäin?

Avokadoa voi sisällyttää omaan jokapäiväiseen ruokavalioon helposti esimerkiksi vihersalaateissa tai patongin välissä. Avokadon voi ottaa lisukkeeksi oikeastaan minkä tahansa ruoka-aterian kylkeen. Avokadon voi halkaista ja kiven poiston jälkeen nauttia pehmeän sisuksen, vaikka suoraan lusikalla.

Avokadoja ei Suomessa juuri kasvateta. Ne joudutaan tuomaan ulkomailta ja usein kuljetus voi kestää pitkään. Tämän vuoksi Suomeen tuotavat avokadot poimitaan hieman raakoina, jotta ne eivät pilaantuisi kuljetusmatkan aikana. Avokadoja ostaessa tunnistaa kypsän avokadon painelemalla sitä hennosti. Kuoren ja sisuksen välissä pitäisi tuntua pehmeyttä, joka todistaa hedelmän olevan kypsä syötäväksi.

Mikäli kotona toteat virheoston ja ymmärrät ostaneesi raa’an tai puolikypsän avokadon, pitää sen antaa olla päivän tai pari, jotta avokado kypsyy. Hieman raa’an avokadon ostaminen ei ole virheostos. Avokado kyllä kypsyy syöntikypsäksi muutamassa päivässä. Voit ostaa muutaman kypsän lähipäivinä syötäväksi ja puoliraakoja kypsytettäväksi. Toisinaan esimerkiksi avokadon kääriminen alumiinifolioon ja uuniin laittaminen kypsymään tekee siitä syötävän ja kypsän hedelmän.

Yhteenveto

Avokadon syöntiin voi hullaantua ja avokado on inspiroinut lukuisia ihmisiä uusiin ideoihin. Sen ympärille on kehittymässä yrityksiä. Usein kevytyrittäjyys on tällaisten yrittäjien valinta, jotka luovat tuotteita hyödyntämään avokadon terveysvaikutuksia. Avokado on myös muodikasta ruokaa ja on sanottu, että se on osa todellisten hipsterien elämää. Avokadon ihailua voi osoittaa ystävilleen vaikka teemaan sopivilla ja luotettavasta verkkokaupasta ostettavilla kännykän kuorilla. Liikaa ei saa tämänkään terveyshedelmän kanssa innostua. Syö avokadoa saannollisesti, mutta säännöstellysti.