Haaveiletko omasta ravintolasta? Tuntuuko siltä, että sinulla olisi paljon annettavaa suomalaisen ravintolatoiminnan saralla ja haluaisit tehdä unelmistasi totta? Onko raha esteenä toiveidesi toteuttamiselle? Haluatko tarjota asiakkaille upeita makuelämyksiä tai keskittyä esimerkiksi johonkin tiettyyn genreen, kuten superfoodeihin, tai onko sinulla aivan uudenlainen visio siitä, mitä haluaisit asiakkaillesi tarjota? Jos vastasit edellä esitettyihin kysymyksiin kyllä, kannattaa lukea tämä artikkeli ja ottaa selvää, kuinka Rahalaitos voi auttaa sinua ravintolaunelmiesi toteuttamisessa. Yrityksiä on uskallettu perustaa jopa keskellä koronaepidemiaa, joten miksipä et uskaltaisi kokeilla yritysideasi kantavuutta nyt, kun Suomea ollaan yhä enenevässä määrin avaamassa?
Miten Rahalaitos voi auttaa sinua?
Yrityksen perustamisvaiheessa Rahalaitos voi auttaa uutta yrittäjää monin tavoin. Se kilpailuttaa lainat tulevan yrittäjän puolesta, mikä säästää näin runsaasti aikaa ja rahaa. Lainojen kilpailuttamista ei kannata koskaan sivuuttaa, mutta yrityksen perustamisvaihe voi olla niin hektinen, että ensimmäisen lainatarjouksen hyväksyminen suorilta käsin voi tuntua erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tulevaa yrittäjää saattaa jopa pelottaa, kuinka paljon aikaa ja vaivaa lainojen kilpailuttamiseen tuhraantuu. Ilman Rahalaitoksen tarjoamia ammattitaitoisia palveluita lainojen kilpailuttaminen onkin melkoinen savotta, mutta Rahalaitoksella prosessin alkuun saattamiseen menee vain muutama minuutti! Riittää, että tuleva yrittäjä täyttää lainahakemuksen ja lähettää sen Rahalaitokselle. Tämän jälkeen Rahalaitos tekee suurimman työn yrittäjän puolesta.
Jos tuleva yrittäjä täyttää Rahalaitoksen asettamat lainansaannin ehdot, saa hän pian Rahalaitokselta valmiiksi kilpailutettuja lainatarjouksia. On hyvä muistaa, ettei tuleva ravintolayrittäjä ole sitoutunut valitsemaan yhtäkään näistä lainoista, vaan hänellä on vielä tässäkin vaiheessa oikeus halutessaan perääntyä lainan ottamisesta. Jos jokin lainavaihtoehdoista kuitenkin tuntuu hyvältä, ilmoitus lainan hyväksymisestä riittää ja rahat ovat pian tulevan yrittäjän tilillä.
Starttirahaa yrityksen ensi askeliin
Tulevan ravintolayrittäjän kannattaa tutustua myös mahdollisuuksiinsa saada starttirahaa ravintolan ottaessa ensimmäisiä askeleitaan. Starttiraha ei ole kovin suuri, mutta se voi auttaa merkittävällä tavalla yrittäjää selviytymään taloudellisesti arjestaan siinä vaiheessa kun ravintola ei välttämättä vielä tuota mitään. Starttirahasta kannattaa keskustella oman paikkakunnan yritysneuvojan kanssa, jolta saa samalla hyviä vinkkejä muihinkin yrityksen perustamiseen liittyviin kinkkisiin kysymyksiin. Kun menet yritysneuvojan juttusille, ota mukaasi yrityssuunnitelmasi. On hyvä, jos se on jo tässä vaiheessa kirjoitettu mahdollisimman tarkasti ylös, jotta pääsette yhdessä yritysneuvojan kanssa ruotimaan sen heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia.
Palkkatuella tai oppisopimuksella työvoimaa
Tutustu myös mahdollisuuksiisi saada palkkatukea työntekijöidesi palkkauskustannuksiin. Palkkatuki on merkittävä tuki etenkin yrityksen perustamisvaiheessa, sillä se voi alentaa merkittävästi työntekijöiden palkkaamiseen liittyviä kustannuksia. Juttele myös palkkatuesta yritysneuvojan kanssa. Ehkäpä saat häneltä muitakin hyviä vinkkejä hyvien työntekijöiden löytämiseksi. Myös ammattikoululaisten osaamista kannattaa hyödyntää esimerkiksi työharjoitteluiden kautta. Moni ammattikoululainen suhtautuu työharjoitteluun antaumuksella ja voit löytää heidän joukostaan helmiä. Sama koskee oppisopimusopiskelijoita. Oppisopimuspaikkoja ei ole kovin helppo löytää ja moni nuori tarttuukin innokkaasti tällaiseen tilaisuuteen hankkia itselleen ammattipätevyys työn ohessa! Tutustu siis avoimin mielin erilaisiin mahdollisuuksiin palkata edullista mutta osaavaa ja innokasta työvoimaa. Samalla voit tulla mahdollistaneeksi jonkun toisen unelmat!