Erilaisista superfoodeista eli superruuista puhutaan paljon, mutta mitä termillä superfood oikeastaan tarkoitetaan ja vaatiiko superfoodien ostaminen ryntäämistä luontaistuotekauppaan? Kerromme tässä artikkelissa mitä superfoodit ovat ja millaisia superfoodeja on mahdollista ostaa aivan tavallisesta supermarketista.

Mitä on superfood?

Superfoodiksi kutsutaan ruokaa, joka on erityisen ravinteikasta, tai jota ainakin väitetään erityisen ravinteikkaaksi ruuaksi. Tavallisesti superfood tuotetaan luonnonmukaisella tavalla tai se on kerätty suoraan luonnosta. Sillä voi olla myös vahva kulttuurihistoriallinen tausta. Ruuassa saattaa olla erityisen paljon esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja sekä antioksidantteja. Superruokia valittaessa on kuitenkin oltava tarkkana, ettei retkahda mainoskikkoihin tai sorru ostamaan laadullisesti epäilyttäviä ruokia superfoodeina mainostettuina. Osa tutkijoistakin on sitä mieltä, että termi superfood on lähinnä mainoskikka, jolla halutaan saada myytyä tiettyjä tuotteita terveystietoisille kuluttajille entistä enemmän. Osa kuluttajista taas vannoo vakaasti superfoodien nimeen ja kokee saavansa niistä arkeensa aivan uudenlaista puhtia ja jaksamista.

Miten rahoittaa superfood-hankinnat?

Suomessa elintarvikkeiden hinnat ovat jo kovin korkealla tasolla ja hyvä, terveellinen ruoka on melko kallista. Monella yksinelävällä ja suurperheellä voi olla erityisen tiukkaa ruokahankintojen tekemisen osalta – yksinelävällä siksi, että hän joutuu vastaamaan hankinnoistaan yksin ja suurperheellä siksi, että kotona on ruokittavana monta suuta.

Terveellisestä ruuasta kannattaa kuitenkin maksaa, koska se auttaa ylläpitämään omaa terveyttä ja hyvinvointia. Säästäminen ja hintojen vertailu on tietysti hyvä lähtökohta oman talouden suunnittelussa, mutta toisinaan saattaa tulla vastaan sen verran tiukkoja tilanteita, että rahoitusvaihtoehdot, kuten https://www.freedomrahoitus.fi/ alkavat kiinnostaa kuluttajaa. Tällöin on jälleen tärkeää vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja miettiä, millainen vaihtoehto olisi omaan taloudenpitoon paras mahdollinen.

Jos asut lähellä metsiä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä metsän laadukkaat antimet talteen. Sitä paitsi mustikka- tai puolukkaretki voi olla myös nykylapselle upea elämys, jota muistellaan vielä vuosienkin päästä. Ainakin retki tarjoaa ravintorikkaan syömisen lisäksi myös mahdollisuuden saada raitista ilmaa ja hyvää liikuntaa.

Hunaja

Hunaja on eräs niistä superfoodeista, joita voi ostaa tavallisesta supermarketista. Varo kuitenkin ostamasta keinotekoista hunajaa taikka hunajaväärennöksiä! Hunaja on tarhamehiläisen tuottamaa makeaa luonnon eliksiiriä, jota mehiläinen tuottaa hyödyntämällä erilaisten kasvien mettä, kirvojen mesikastetta taikka kasvien eritteitä. Hunajaa on saatavana monessa eri muodossa; kiinteänä, pehmeänä sekä juoksevana ja sitä voi hyödyntää ruuanlaitossa ja kosmetiikassa. Käytetäänpä hunajaa myös lääketeollisuudessakin.

Mustikka

Luonnonmetsistämme löytyvä mustikka on kotimainen esimerkki superfoodista. Se on yksi maamme tärkeimmistä kaupallisista luonnonmarjoista. Mustikka sisältää runsaasti A- sekä B-vitamiinia. Lisäksi siitä löytyy kuituja, mangaania ja flavonoideja ja monia muita yhdisteitä. Myös C-vitamiinin, kalsiumin ja magnesiumin lähteenä mustikka on oivallinen valinta.

Puolukka

Puolukka on mustikan ohella toinen metsiemme tarjoama superfood, jonka tuntee lähes jokainen suomalainen. Puolukasta on moneksi, sillä siitä voidaan tehdä esimerkiksi puolukkahilloa, -mehua, -puuroa, -hyytelöä ja -sosetta. Monet käyttävät puolukkaa myös mämmin ja leivän lisänä. Ihmisen lisäksi puolukka maistuu myös monille kanalinnuille, rastaille, mäyrille, karhuille, metsämyyrille, metsähiirille sekä joillekin muillekin petoeläimille.

Granaattiomena

Granaattiomenaan liittyy monia taruja ja uskomuksia. Nykyisin sitä pidetään erinomaisena superfoodina. Terveellisten ominaisuuksiensa lisäksi granaattiomenassa hurmaa sen upean punainen väri. Granaattiomena sopiikin lisukkeeksi vaikkapa salaattiin. Granaattiomenaa ei tietystikään Suomen metsistä löydy, mutta yleensä sitä löytää suomalaisista supermarketeista.