Hiilihydraateilla on usein huono maine, sillä niiden kuvitellaan keräävän rasvaa. Elimistö kuitenkin tarvitsee niistä saatavaa energiaa sekä kehon, että aivojen toimimiseksi ja tästä saadaan energiaa myös urheiluun. Onkin tärkeää ymmärtää, että hiilihydraatteja on kahta erilaista, joista toiset ovat nopeasti palavia ja sokerisia, kun taas toiset hitaasti palavia ja hyödyllisiä.

Pitää myös olla tiedossa, että minkä tahansa ravintoaineen liiallinen nauttiminen nostaa kalorimäärää ja jos kaloreita nautitaan enemmän kuin niitä poltetaan, lihotaan automaattisesti. Usein syödään hiilihydraatteja, jotka sisältävät sokereita ja rasvoja, ja näiden kohdalla kalorit nousevat nopeasti korkeaksi. Käyttämätön ruoka varastoidaan rasvoiksi, mikä näkyy ylipainona ja höllyvänä rasvana. Kaloreiden ymmärtäminen on kuitenkin haastavaa, sillä harvat käsittävät sen olevan tapa mitata energian tuottamista. Ruuan kalorimäärä mitataan lämpömäärällä, jonka ruuan polttaminen laboratoriossa tuotti.

Myöskin ruuan maku on vaikuttanut ruokavalioiden muodostumiseen vahvasti ja rasvaisia, sekä sokerisia, ruokia suositaan paljon. Elimistön perustoiminnot unohtuvat tässä, sillä on muistettava millä elimistö toimii ja miten se käyttää erilaisia aineita hyödykseen. Mikäli tavoitteena on massan kasvattaminen, tarvitaan noin 2-3g hiilihydraattia painokiloa kohti. Tietenkin jos painoa on liikaa, ja rasvaprosentti korkea, tulee hiilihydraatin päivittäistä saantia rajoittaa 1.5g painokiloa kohti. Tämä tulee saada hitaista hiilihydraateista, sillä ne antavat energiaa pitkin päivää, eivätkä kerry rasvaksi samalla tavalla.