Mikäli käytetään aikaa netin palstoilla ja seurataan, tai osallistutaan, kiihtyneisiin keskusteluihin siitä, mitä terveelliseen ruokavalioon sisältää, saadaan runsaasti erilaisia ohjeita. Oikeita ja vääriä vaihtoehtoja on lähes kaikki mahdolliset ruokavaliot, sillä esimerkiksi kalorit voivat olla kaikki kaikessa, tai täysin mitättömiä. Makrojen suhteen asenteet vaihtelevat yhtä suuresti. Fakta on kuitenkin se, että vaikka ravintoaineisiin ja ruokavalioon liittyvää tietoa on saatavilla paljon, ei kaikki tieto ole oleellista, kun pidetään mielessä omat tähtäimet. Loppujen lopuksi täytyy pystyä arvioimaan mitkä ovat omat prioriteetit ja lähteä rakentamaan kokonaisvaltaista suunnitelmaa, jolla kunto saadaan halutulle tasolle.

Kalorit
Tätä voidaan kutsua energian tasapainoksi, tai pelkästään annoskokoina. Ainoa fakta on se, että paino ei putoa, jos kaloreita nautitaan, enemmän kuin niitä poltetaan. Jos taas halutaan saada massaa, ei paino nouse, jos kaloreita poltetaan enemmän, kuin niitä syödään. Kalorit vievät siis siihen suuntaan, johon halutaan lähteä. Useilta valmentajilta kuullaan, kuinka kalorit eivät merkitse, vaan ratkaisevaa on ruuan laatu ja säännöllinen ruokailu. Jos tarkastellaan näiden suosittelemia ruokavalioita, huomataan, että usein ravinteikas, runsaskuituinen ja alkoholiton ruokavalio johtaa automaattisesti satojen kaloreiden menettämiseen, jolloin kaloreita nautitaan vähemmän, kuin niitä poltetaan. Kun halutaan lähteä selvittämään kuinka paljon kaloreita itse tarvitaan, tulee ensin selvittää miten paljon päivässä kaloreita voidaan nauttia, jotta paino pysyy samana ja tämä selviää usein seuraamalla painoa 5-10 päivän ajan ja vaihtelemalla kaloreiden määrää. Kalorimäärän ollessa tiedossa, on aika lisätä, tai postaa, siitä 300-500 kaloria, jotta lähdetään haluttuun suuntaan. On siis samantekevää, syödäänkö pelkästään selleriä ja kanaa, jos kaloreita tulee enemmän, kuin niitä poltetaan, lisääntyvät kilot.

Kalorit eivät kuitenkaan ole ainoa asia mikä vaikuttaa ruokavalioon, vaan tähän tarvitaan myös tietämystä makroista, mikroista, ruokailun ajoittamisesta, lisäravinteista ja ruokailun säännöllisyydestä. Yhdessä ne muodostavat avaimen onnistuneeseen ruokavalioon ja tavoitteena olevan kunnon saavuttamiseen.